Perusnäyttelyt

Kullan Tarinaan pääset tutustumaan Tankavaaran Kultamuseossa. Maailman ensimmäinen ja ainoa kansainvälisesti kultahistoriaa esittelevä museo tarjoaa elämyksiä ja kultatietoutta ympäri vuoden kaiken ikäisille. 

Tankavaara on myös portti Lapin kultamaille. Kesäaikana vaskoolin käyttöä voi kokeilla ulkomuseoalueen huuhdontaränneillä. Talvikaudella Kultamuseon sisätiloihin on rakennettu vaskauspaikka, josta omat hiput voi huuhtoa mukaansa matkamuistoksi. Ylä-Lapin laajin kivi- ja mineraalikokoelma avaa mielenkiintoisia tarinoita kullan syntyhistoriasta Lapin kauneimpiin korukiviin saakka. Kansainvälisellä osastollamme maailman kultaryntäykset heräävät henkiin esittelemään uskomattomia tarinoitaan ympäri maailman. 

Suosittelemme, että varaat aikaa vierailuun noin yhden tunnin verran.  

Kultamuseo kuuluu valtionosuutta saavien museoiden joukkoon ja sitä ylläpitää Kultamuseosäätiö.

Ivalojoen Nulkkamukasta syyskesällä 1868 löytyneet kultahiput käynnistivät ensimmäisen kultaryntäyksen. Rahapajan apulaisjohtaja Johan Konrad Lihrin retkikunta oli lähetetty kultaa etsimään, sillä Tenojoelta oli vuotta aiemmin löydetty pieniä määriä himoittua jalometallia.

Ensimmäiset Yukonin kultalöydöt Fortymile- joen varrella vuonna 1886 olivat mullistavia. Löytöjä seurasi ryntäys alueelle ja seuraavina parina vuotena muotoutui Fortymilen yhteisö. Vuoteen 1893 mennessä Fortymile oli täydennys- ja levähdyspaikka useille tuhansille ihmisille ja vuonna 1895 the Northwest Mounted Police perusti sinne ratsupoliisien...

Afrikan eteläosissa kultaa on kaivettu ja sulatettu jo hyvin kauan. Kullasta valmistettuja esineitä on löydetty arkeologisissa kaivauksissa mm. Mapungubwesta läheltä Messinaa, Piet Retiefin lähistöltä Klipwalista sekä Thulamelasta, joka sijaitsee Krugerin kansallispuiston pohjoisosassa.

Yksi Euroopan ulkopuolelle suuntautuneiden löytöretkien tärkeimpiä motiiveja oli kullan etsiminen. Amerikan löytäjän, Kolumbuksen retket suuntautuivat aluksi Afrikan länsirannikolle, mutta myöhemmin kertomukset Kiinan rikkauksista antoivat aiheen lähteä etsimään meritietä maapallon ympäri. Kiinaan hän ei päässyt, mutta kultaa löytyi. Etelä-Amerikan...

KULTAMUSEO, Tankavaarantie 11 C, 99695 TANKAVAARA