Etelä-Afrikan kulta

15.05.2019

Afrikan eteläosissa kultaa on kaivettu ja sulatettu jo hyvin kauan. Kullasta valmistettuja esineitä on löydetty arkeologisissa kaivauksissa mm. Mapungubwesta läheltä Messinaa, Piet Retiefin lähistöltä Klipwalista sekä Thulamelasta, joka sijaitsee Krugerin kansallispuiston pohjoisosassa. 

Kulta on sulatettu sulatusuuneissa.Samanlaisia on käytetty raudan ja kuparin sulatukseen. Uunien jäänteitä tunnetaan muualtakin eteläisestä Afrikasta. Thulamelan kaivauksissa on löydetty myös kullan sulatuksessa muodostunutta kuonaa. 

Etelä-Afrikan kultakaivosteollisuuden alku on Pilgrim's Restissä. Ensimmäinen kultaryntäys alueelle tapahtui helmikuussa 1873 ja suuntautui paikkaan, joka sai nimen MacMac. Vuoden 1873 lopulla Pilgrim's Restin alueella oli jo 4000 valtausta ja 1500 kaivajaa.

Pilgrim's Restin viimeinen kaivos suljettiin 1972. Alueesta on muodostettu kansallinen muistomerkki ja elävä museo. Afrikkalaiseen kullan historiaan voi syventyä tarkemmin Gold of Africa -museossa, joka sijaitsee Cape Townissa.